пʼятниця, 6 листопада 2020 р.

Хто такий Боплан?

Ґійом ле Вассер де Боплан (Guillaume'a le Vasseur de Beuplan) є історичною постаттю, яка й досі на жаль недостатньо вшанована в України і на Вітовщині зокрема.

Запитаєте, чому на Вітовщині?

Та тому, що два давні топоніми згадувані Бопланом, як у книзі "Цікавий опис України польської", так і позначений на генеральній карті України: "Виноградна Криниця"(Вітовка) та мис "Семенів Ріг"(біля села Лупаревого). Як карту, так і книгу можна вважати нематеріальною пам'яткою історії Вітовки та Вітовщини загалом. 

Генеральна карта України варта окремої, великої розповіді. Однак, нагадаємо, що Ґ. Боплан складав її впродовж восьми років. Військам Речі Посполитої були потрібні точні карти місцевості, тому король Владислав IV вимагав прискорити дослідження території України, як від Боплана, так і від його безпосереднього начальника - коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Навіть сучасні топографи вказують на незвичну точність цієї карти, з огляду на примітивні вимірювальні інструменти того часу. 

У першу чергу точність карти пояснюється тим, що Боплан особисто проїхав головними дорогами величезної країни і проплив головними річками: Дніпром, Бугом, Дністром тощо. Йому це було потрібно для того, щоб нанести на мапу рел'єфності теренів, населені пункти і навіть ліси. 

З огляду на службу Боплана у чині капітана артилерії та інженера - фортифікатора, вісім років складання карти не видаються аж таким довгим терміном. Коли ж візьмемо до уваги, що зазвичай мапи такого масштабу (250000 кв,км) складала група людей за 5 років, стане зрозумілим величезний об'єм вимірювань та мандрівок Україною автора цієї карти. 

У 1639 році мапа -"Tabula Geographica Ukraina" 1:1 550000, була готова і виготовлена на чотирьох листах. У 1650 році королівський гравер Гондій виготовив мідну матрицю для тиражування цієї карти. У 1662 році генеральна карта України увійшла до "Atlas Major" J.Blau'a. Хоч у 17 столітті генеральна мапа України мала суто практичну цінність, нині ж вона стала чи не головним документом для істориків, які досліджують минуле східної Європи.

На честь видатного картографа Ґійома Боплана у 2016 році названий один з провулків Вітовки.

А тепер поглянемо на музейні експонати тих часів. Щоб роздивитись краще, натисніть на малюнок.

1. Дорожній компас 17 ст.




2. Прилад картографа Астролябія.




3.Фрагмент генеральної мапи України з позначенням на ній Виноградної Криниці.




4. Фрагмент 255 сторінки книги "Хроніка давньої Польщі".




5. Генеральна карта України (загальний вигляд).



---

І тепер порівняйте два формати цього тексту з двох критеріїв: 

   - зручності чи приємності перегляду для читача; 

   - і можливості за місяць (а може й рік) після перегляду цей матеріал знайти. 

Не забуваймо, що назва публікації потрапить в пошук Гугля. А матеріал з Фейсбуку, зрозуміло, знайти можна тільки в Фейсбуці. Ну, як знати, що шукати...

До речі, про пошук в Альманасі. І у групі на Фейсбуці



















Немає коментарів:

Дописати коментар