субота, 28 листопада 2020 р.

Юний історик Вітовщини

Як хтось уважно погляне, то побачить, що нова мітка: Школа. Дійсно, що ж то за краєзнавча газета, як в ній не беруть участь юні історики? От про них і поговоримо. На прикладі Конотопщини.


Так, стривайте, Вітовщини чи Конотопщини? А може ще Стрийщини чи Городоччини (подільської й галицької). Не хвилюйтесь, з усіма ретельно розберемось по черзі, без поспіху.


Конотопщина


Вже ви ходили на посилання? Роздивились? Не все зрозуміли? Зараз пояснимо.

Ми починали цей проект з одним вчителем історії. Так, з Конотопщини. Втім, він потім взяти участь у подальшій роботі не зміг, а його колегам, іншим вчителям історії місцевої громади, ця справа не сподобалась. Ну, може вони і не проти, щоб хтось десь таке зробив, аби подивитись потім, як же воно буде працювати? І чи буде. Але щоб самим... Ні, не схотіли.

І Юний історик Котопщини залишився у статусі навчально-демонстраційному. Можна показувати вчителям історії, менеджерам освіти, науковцям. Можна обговорювати плюси і мінуси такої схеми, порівнювати з іншими (без сумніву їх може бути багато). Але все це на рівні моделі, навчального реквізиту, лабораторного знаряддя. А хочеться більшого, більшої переконливості, що її, знов таки без жодного сумніву, робоча система має на порядок вищий за модельну.

Вітовщина


Так щоб перетворити Юного історика Конотопщини на Юного історика Вітовщини, потрібно тільки перейменувати сторінку - ну і обкладинку поставити відповідну. Діло п'яти хвилин. Це коли якийсь вчитель історії з Вітовщини скаже: о, мені подобається, я б взявся працювати саме так.

Це, звісно, спрощення. Бо насправді треба спочатку самому розібратись, потім своєму директору показати, а потім ще і у відділ освіти йти до методиста, а може й до самого пана начальника. О...

Але саме в цій територіальній громаді (що в міській, яка є Корабельний район міста Миколаєва, що в прилеглих сільських місцевостях) є суттєвий плюс: краєзнавча газета. І форум відповідний, вже якось, здається, грунт підготовлений для дистанційної роботи чи комп'ютеризованої? Побачимо.

Стрийщина, Городоччина та інші


Не можна ж зробити пропозицію Вітовчанам і забути про інших зацікавлених осіб. По різних територіальних громадах

Звісно, пані і панове вчителі-новатори, не варто ніяковіти, приєднуйтесь до робочої групи. Гуртом же краще. Отож...






Немає коментарів:

Дописати коментар