пʼятницю, 30 вересня 2022 р.

Павло Гриценко

... звернувсь до Президента:


А Гадяч допоміг нам його почути. Ну, не знаю, чи Володимир Зеленський буде відповідати, а мені особисто і, я сподіваюсь, кільком моїм знайомим (а може й гадячанам) варто було б поговорити на цю тему. Але для початку текст:

Звернення

до президента України Володимира Зеленського
доктора філологічних наук, професора, директора Інституту української мови НАН України, дійсного члена НТШ, члена Політичної ради Народного Руху України Павла ГРИЦЕНКА.

Шановний Володимире Олександровичу!

Звертаюся до Вас у зв’язку з тим, що в тяжкі дні боротьби України проти російської агресії, боротьби українського народу за свою національну незалежність, за збереження своєї ідентичності ми\1\ бачимо, окрім успіхів наших воїнів, окрім відданості наших волонтерів справі звільнення України, окрім зусиль українського народу, і такі процеси, які значною мірою підважують результати того, що ціною свого життя роблять воїни на фронті, волонтери на неокупованих територіях.

Ідеться про неоголошену, здавалося б, тиху, але інтенсивну за своїми результатами й послідовну в здійсненні нову русифікацію України. Цей процес руйнує основи української ідентичності, не тільки створюючи умови для «какая разніца», а й повертаючи той стан, який був в Україні до початку російської агресії.

Про що йдеться?

Ідеться про те, що ми не тільки розглядаємо нові законопроєкти, які послаблюють наші чіткі позиції в оцінці недопустимості російського впливу в Україні. Ми водночас на рівні державних службовців, на рівні відповідальних осіб даємо інструкції громадянам, підказуємо їм, як обійти закони України щодо обов’язкового навчання українською мовою\2\.

І це роблять систематично, публічно. Чиновники Міносвіти підказують, що саме в законах сформульовано в такий спосіб, щоб його окремі положення можна було обійти, закон не виконувати, розсувати окремі щілинки в законі й по-новому утверджувати російську мову в освіті\3\.

І це при тому, що в нас є анклави, де української мови майже немає або вона наявна лише у звітах чиновників. Але про яку українську освіту може йтися серед частини угорців на Закарпатті, серед частини румун на Чернівеччині й Одещині, серед болгар на півдні України, де панує неукраїнськомовна освіта, де переважає угорська, румунська, російська мови\4\?

Цим ми готуємо робочі руки не для України, а одразу через національні гетто виштовхуємо молодь за межі України. Ми не формуємо привабливий образ України для цієї молоді\5\, Україна не є ментально рідною для них, вони не знають мови цього народу й опиняються на узбіччі українського соціуму. Виїжджаючи за кордон, ця молодь здебільшого до України більше не повернеться. І не треба думати, що станеться диво і ситуація зміниться сама собою.

Таких чудес не буває!

Хочу підкреслити, Володимире Олександровичу, що через систему освіти ми формуємо пріоритети національної свідомості, ідентичності. Це шлях, де ми можемо відновити історичну пам’ять українців, усіх громадян України.

Невипадково на тимчасово захоплених територіях окупанти знищують насамперед українськомовну освіту! Окупант везе своїх учителів, які викладатимуть лише російською мовою, формуючи російськоцентричний світогляд. Хіба це не сигнал нам усім, щоб ми посилили відповідальність наших освітян за україноцентризм освіти, за формування української України, українського простору?!

Не можу спокійно говорити про наш медіапростір. Зробивши важливі кроки щодо ніби упорядкування медіапростору, ми забули про упорядкування мовне. Сьогодні знову всіх вражає мовна «нарізка» в медіа — поєднання і «перебивання» української мови російською. На рівні суспільної свідомості цим формуємо мовну байдужість, руйнуємо основи володіння українською мовою, створюємо передумови посилення суржику.

Нам не байдуже, яку Україну ми будуємо. Ми цілеспрямовано формуємо сприйняття в суспільстві ситуації, що російська мова в Україні так само має право на існування, як і українська мова. Чому ми забуваємо, що це мова агресора, з якою він прийшов в Україну, мова, яку визначив Путін як важливу зброю? За доктриною Путіна: «де закінчується простір функціонування російської мови, там закінчується простір інтересів росії і присутності росії». Чому ми маємо допомагати росії загарбати Україну, формуючи передумову — російськомовний простір?!

То невже сьогодні, пройшовши через біль і кров, через колосальні людські втрати, ще маємо говорити про неприпустимість російської мови в медіапросторі України?
Неприпустимо, щоб працівники медіа не уміли сказати українською мовою двох речень: сидить на інтерв’ю військовик, генерал. Давніше всі казали: військовики не знають української мови. І сидить кореспондент, яка ставить запитання. Генерал говорить прекрасною добірною українською мовою, а в нього послідовно запитують лише російською.

Де видано таке приниження національної гідності і які міністри культури це підтримують? Чи не є це якраз утіленням ідеї, яка прозвучала від співробітників Вашого офісу, про «недостатність, низький рівень української культури»?

Якщо ми цілеспрямовано публічно принижуємо українську культуру, якщо ми послідовно звужуємо поле функціонування української мови в медіа, то ми унеможливлюємо поширення й набуття сили і цією культурою, і цією мовою. Не варто забувати, що українська культура — це велика культура світового рівня, із глибокими в часі традиціями, пройнята ідеями вселюдського гуманізму.

Володимире Олександровичу, Ваша політична сила сьогодні при владі. Тому особисто Ви несете відповідальність і за цю силу, і за її чин, дії. Ваша політична сила у Верховній Раді становить більшість. Тому мені видається, що моє звернення до Вас є обґрунтованим як звернення до генерального помислодавця: багато ідей ішло від Вас особисто і від Ваших провідних однопартійців.

Ви не просто президент і Верховний Головнокомандувач. Сьогодні Ви — символ України. Але якої України? Я хочу, щоб президент моєї держави Україна був символом УКРАЇНСЬКОЇ УКРАЇНИ. Тільки тоді ми зможемо увійти в коло європейських країн, у коло сучасних цивілізованих держав зі своїм ексклюзивним національним обличчям. І ніхто не буде запитувати: ви з росії? Ні, ми — Україна.

Тому прошу Вас докласти всіх зусиль, аби зупинити цю повзучу русифікацію, зупинити політичні ігри навколо багатомовності в Україні та підтримки інших мов. За Конституцією ми можемо і зобов’язані підтримувати єдину державну українську мову. Тому розмови відповідальних працівників Міністерства культури про підтримання інших мов, а не української, викликає подив.

Звертаюся до Вас у надії, що Ви мене почуєте. Я готовий і до дискусії\5\, і до роз’яснень, і до демонстрації на будь-якому рівні величі\6\ нашої мови, нашої національної культури — основи української ідентичності. Вірю, що ми зможемо зробити все для розпросторення і утвердження української мови й української ідентичності як основи побудови нової європейської УКРАЇНСЬКОЇ УКРАЇНИ!

Бажаю Вам успіхів.
Слава Україні!
Україна переможе!
Разом ми все зробимо!

Більше інформації:
Народний Рух України
www.rukh.team

---

\1\ Якою є політична ідентичність автора? Бо ми - це хто саме в цьому сенсі? Етнічна і національна зрозумілі, а от з політичною є питання.

\2\ "Ми" і розглядаємо, хоч Руху нема в парламенті, "ми" і щось підказуємо... Загалом, це, я думаю, радянська звичка, казати "ми" про народ і партію. Мабуть, треба конкретніше. Ну от, може, далі просниться.

\3\ Так а конкретно? Хто, де, коли, як саме щось там таке робить? Це ж зараз дуже просто: посилання - і все стане ясно. Можна і до суду звернутись, як щось дуже вже вагоме.

\4\ Загалом в цьому абзаці і далі багато чого для мене незрозумілого чи й суперечливого, відверто хибного, але я не хочу зосереджуватись на цьому. Може потім, в процесі дискусії ще повернемось до цього, але зараз до більш важливого.

\5\ Оце дуже добре, це головне. Бо як же вирішувати спільні проблеми - тільки через діалог. А в подальшому - на підставі спільного бачення - до спільної роботи. Конкретної, конструктивної, в сучасних форматах, сучасними засобами. От наприклад. Додавайтесь, пане Павло особисто, а може делегуйте аспірантів, будемо працювати. Бо заборони і витискання російської мови не вирішують іншого завдання свідомого українства: генерації якісного, цікавого для аудиторії контенту. По всіх містах і селах, по всіх школах і вишах, по всіх ЗМІ чи телеканалах.

\6\ Тут не можу втриматись, щоб не спитати доктора філології про відносну велич іспанської і арабської мов. Ніколи не міг тут визначитись.

А тепер і про наступну дискусію більш предметно. А з часом і книжки додались.

---

Рух не схотів розмовляти, може Ірина Фаріон приєднається? Треба сказати, що на цей момент тут 45 переглядів. Там, де про Рух ,12 тисяч в першій частині і сім з половиною в другій.










14 коментарів:

  1. Так, скаржиться народ, що не може поставити комент. А ну...

    ВідповістиВидалити
  2. Щодо фахового рівня автора не маю жодних зауважень, отже викладене ним бачення, як мовника, філолога і патріота заслуговує на довіру. Вважаю, щоб полемізувати з Павлом Гриценко, слід мати хоча відсотків 10 тієї спеціальної освіти, якою володіє автор звернення. Тепер щодо Руху.
    Щоб об'єктивно оцінювати цю політичну силу, слід розуміти різницю між Рухом, коли він був спільною платформою великої "палітри" представників громадянського суспільства і Руху, як політичної партії. Однак, той факт, що звернення опублікував сайт Руху, жодним чином не применшує значимості порушених у зверненні питань. Тим більше автор звертається до президента як керівник інституту української мови, а не як представник певної політичної сили.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думаю, що Рух так і не став партією. Ну нема в цієї організації ідеології більшої за націонал-демократизм. А відтак нема і програми, нормальної організації. Ні, для галочки є, але виборець чудово бачить, що це просто слова. І не довіряє.
      А про велич мови - і саме від філолога - мене здивувало. Ну аби ж то фаріони якісь казали, то зрозуміло, але науковець...

      Видалити
  3. Анонім02.10.22, 19:48

    Згоджуюсь з доктором Павлом Гриценком. ЗЕ називає себе євреєм. Але державотворчий досвід Ізраїлю відмовляється використовувати. Совок російськомовний.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це Гугль так трактує: хто не з певного акаунту, того він не знає.

      Видалити
  4. Анонім02.10.22, 19:53

    Я - не анонім. Ян Чарнецький, в капеесесівцях не служив. Перший голова Секретаріату Миколаївського Крайового РУХу. Протягом 2018/2019 років працював юристом в громадській приймальні на лінії "зіткнення" в Станиці Луганській. Російськомовна Урана - часина Росії, В. Путін правий. там, де панує російська мова - територія російської імперії. Поясніть це хтось В. Кіму (

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибі, що приєднались, пане Яне. Чим більше учасників, тим більше вірогідність того, що ми знайдемо якесь спільне рішення.

      Видалити
  5. Анонім02.10.22, 19:58

    Спочатку окупант забирає вашу душу (мову). Потім - тіло. І не пишіть дурниць про Канаду, Бельгію чи Швейцарію. Особливо, ті, хто ніколи там не був і не бачили реальної ситуації з "багатомовністю". Запитайте, чому футбольна збірна Швейцарії співає гімн однією мовою (німецькою) і не повторює його ще 3-ма мовами.

    ВідповістиВидалити
  6. Продовжуємо розмову: https://news.pn/ru/blogs/279603

    ВідповістиВидалити
  7. А ще пан Ян передав дві книжки - вони в нашому форумі, можна читати.

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім06.10.22, 16:25

    Пане Вадиме, щось знову з налаштуванням платформи не так. Не індефікує через Google.
    Це Мних.
    Хотів би зробити репліку, щодо Фаріон. За всієї її епатажності, вона мовник і на відміну від нас з Вами, має відповідну освіту і навіть, якщо не помиляюся вчений ступінь.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я так думаю, що тут можуть бути дві причини: або Блоггер щось глючить, або гаджет якось не так себе представляє чи формує запит. Загалом, звісно, не краще місце для розмов. Зручніше всього, я думаю, коли людина пише від себе в блозі, системно, розгорнуто, всі важливі питання розглядає по черзі. Це зручно для читача. А коли по окремих фазах чи абзацах, то тоді мимоволі ми розпиляємось на другорядні питання.
      Про Фаріон. Тут та сама ситуація з кандидатом філології, що і з доктором. В площині філологічній вони мають писати в наукові журнали. А в площині публічній чи громадянській є просто громадянами. Які свою вже громадянську чи політичну позицію представляють, окреслюють і ведуть полеміку. Поки що їх же в нас нема тут? То і позиції нема, і не буде підтримки виборця. Щоб він погодився, то йому треба себе представляти. Виборцю, не Президенту.

      Видалити
  9. Анонім13.10.22, 11:37

    https://www.facebook.com/100056934279093/posts/pfbid0ffmcisfdchDYVUDKbL18S4irfHPrzZFBTrcxborQveLpAwSc3rHev8EpvmbByvFhl/?app=fbl

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наведене посилання не спрацьовує, бо там забагато символів. Треб так: https://www.facebook.com/100056934279093/posts/pfbid0ffmcisfdchDYVUDKbL18S4irfHPrzZFBTrcxborQveLpAwSc3rHev8EpvmbByvFhl/
      Оце має привести до посту Ірини Фаріон. Ідея зрозуміла. Запросимо і пані Ірину. Бо ж її вже згадано було і раніше.

      Видалити